Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Palanga – oblíbené letovisko Litevců

Palanga rozkládající se v západní části Litvy je nejvýznamnějším prázdninovým letoviskem v zemi, současně město funguje také jako klimatické a balneologické lázně situované na břehu Baltského moře. Město se pyšní nekonečnými písečnými plážemi, pozoruhodným muzeem jantaru a krásným botanickým parkem.

Historie Palangy sahá až do 12. století, bohužel se z té doby nepodařilo dochovat příliš památek.  Může za to hlavně poloha města, kvůli které bylo často napadáno a neustále ničeno. Palanga leží na místě, které bylo po staletí úsekem litevského pobřeží mezi německým územím na jihu, nebo Polskem ovládaným územím na severu. Existoval zde také jediný litevský přístav a ten byl roku 1710 zničen švédskou armádou. Město se více začalo rozvíjet až v 19. století a během sovětské éry se stalo jedním z nejoblíbenějších míst v Litvě.


Autor: Wofi

Dnes je Palanga letoviskem s rozdvojenou osobností, v zimě jde o tichý ráj vyhledávaný penzisty, v létě se proměňuje na hlučné dějiště celonočních oslav. Díky chladnému moři se zde kromě místních často objevují také turisté, kteří nemají moc rádi horké podnebí Jižní Evropy. Také vzduch je chladnější a proto kardiaci a lidé trpící v horku si zde mohou užívat radovánek u moře. V teplejších měsících sem přijíždějí turisté z celé Litvy, aby si užili zdejší 10 km dlouhé pláže s dunami a borovými lesy v pozadí. Prudký rozvoj je zde opravdu patrný, každou chvíli se tady otevírá nový hotel, penzion nebo bar. Bohužel oblíbenost místa vedla také k růstu cen. I přes davy lidí a nablýskané neony se však daří městu zachovat si své tradiční kouzlo. V Palanze dnes žije okolo 20 tisíc obyvatel.

Městem protéká řeka Ronžė, přes kterou se klene asi deset mostů, můstků nebo lávek. Rovnoběžně s pobřežím, ale asi 1 km ve vnitrozemí vede hlavní ulice Vytauto gatvé. Na ní stojí půvabný katolický kostel z červených cihel. Z centra města směrem na západ vede ulice Basanavičiaus gatvé, která je v létě od 11 hodin dopoledne do půlnoci vyhrazena pro pěší. Vyúsťuje u malého mola, na které jsou místní obyvatelé velmi pyšní. Je totiž střediskem palanžské zábavy, najdete zde bary, kavárny, restaurace, hotely a všelijaké zábavní podniky. Z východu je město lemováno ulicí Klaipedos plentas, která je hlavní tepnou spojující Klapeidos s lotyšskou hranicí - Palanga leží totiž asi 18 km jižně od této hranice.

Při návštěvě místních pláží dávejte pozor, kde si leháte, Palanga má totiž také několik nudistických pláží. Muži a ženy si mohou užívat radostí přírody odděleně, v blízkosti ústí řeky Ronžė. Zdejší pláže však poskytují dostatek místa pro všechny - jak pro oblečené, tak i pro nahé rekreanty. Občas se na pláži objeví varování před koupáním v moři, ale to je většinou ignorováno a lidé se nadále cachtají ve vodě a skáčou z mola. Pláže jsou vybaveny mnoha atrakcemi, najdete zde nafukovací zámky, vodní skluzavky nebo trampolíny. Dospělým jsou k dispozici vodní skútry, motorové čluny a další. Zahrát si můžete také plážový volejbal nebo se věnovat jinému kolektivnímu sportu – prostoru je na pláži dostatek. Pouliční obchodníci nabízejí popcorn, zmrzlinu, párky v rohlíku, pivo či medový nápoj.  Za soumraku je toto místo vyhledáváno převážně zamilovanými dvojicemi.

Pokud chcete uniknout od ruchu, který panuje v centru města, vydejte se do Botanického parku plného bujné zeleně, kde můžete sledovat labutě poklidně plující po tichých jezerech. Park o rozloze 110 hektarů se rozkládá kolem paláce Tyszkiewiczovy rodiny z 19. století. Zahrady byly navrženy francouzským zahradním architektem Edwardem Andrém také v 19. století. Tento rozlehlý klasicistní palác dnes propůjčuje prostory Muzeu jantaru, které vystavuje kolem 20 tisíc exemplářů medově zbarveného baltského zlata. Některé kousky uchovávají uvnitř dokonce prehistorický hmyz nebo rostliny. Dámy jistě potěší také velký výběr jantarových šperků určených na prodej.


Autor: Luis  Argerich

V parku za palácem se nachází růžová zahrada se sochou Eglého a hada. Zajímavý je také vrch Birutés kalnas, který byl údajně kdysi místem pohanské svatyně. O ní podle legendy pečovaly čisté panny, z nichž jednu unesl a poté si i vzal za manželku velkovévoda Kestutis. Na vrcholku kopce se dnes nachází kaple z 19. století. V Palanze je možné navštívit ještě muzeum, kterým je Pamětní dům dr. Jona Šliūpase představující místní historii.  V Muzeu odboje je umístěna malá fotografická výstava. Na jižním okraji města je Nemirseta a etnografický hřbitov Anaičiu. Jižně od Palangy najdete výběžek, který je plný divoce rostoucích vonících pinií a žije zde i velké množství vzácných rostlin a zvěře.

Pokud přijedete do Palangy první sobotu v červnu, budete se moci zúčastnit velkolepého zahájení letní sezóny. Na konci sezóny, poslední sobotu v srpnu, se zde zase koná velkolepý pouliční karneval, hudební festival, trh a popový koncert. Je to událost, na kterou se sem sjíždějí lidé ze širokého okolí.

- jap -

Předchozí článek z Litvy:
Klaipėda – návštěva v dávném Memelu
Kaunas
Aukštaitský národní park
Druskininkai
Vilnius - město kostelů

Článek byl zobrazen 11 623 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko