Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Druskininkai

Malebné lázeňské městečko Druskininkai rozkládající se na samotném jihu Litvy je nejstarším a nejproslulejším letoviskem v zemi. Zdejší minerální prameny byly vyhledávány a často navštěvovány již v 19. století a lidé i dnes věří, že jim pomohou vyléčit všechny možné i nemožné zdravotní neduhy.

Každoročně se sem s prvními letními paprsky začínají sjíždět davy lidí toužících po odpočinku a regeneraci těla. Slané minerální prameny na řece Nemunas jsou vyhledávané pro své blahodárné účinky a přispívají k lepšímu stavu celého organismu. V Druskininkai, kde žije okolo 20 tisíc obyvatel, si můžete vychutnávat klidné lázeňské prostředí, které vytváří nezapomenutelnou atmosféru.

Spokojeni zde budou i milovníci nakupování, na každém rohu se totiž nachází nějaký ten obchůdek, knihkupectví či lázeňské suvenýry. K posezení u něčeho dobrého lákají místní restaurace a kavárny. Příjemná je také procházka centrem města. Ubytování si můžete zajistit v některém z mnoha kvalitních a poměrně levných hotelů. Navíc v období zimy, tedy od října do května, je řada cen snížena, rozhodně tedy stojí za to smlouvat.

Druskininkai je známé nejen jako lázně, ale také jako rodiště moderního sochaře Jacquesa Lipchitze žijícího v letech 1891 – 1973. Značnou část dětství zde prožil také romantický hudební skladatel a malíř Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875 – 1911), jehož přínos do litevské národní kultury nelze brát na lehkou váhu. Sochu tohoto talentovaného umělce si můžete prohlédnout na konci ulice Kudirkos gatvé ve středu města. V místě jeho tehdejšího bydliště bylo zřízeno Muzeum M. K. Čiurlionise, kde se v srpnu pravidelně konají klavírní koncerty a v září hudební festival nesoucí jeho jméno.

Na území celého městečka jsou roztroušeny památníky, sochy a muzea věnované všem významným osobnostem, které jsou jakkoliv s Druskininkai spjaty. Místní Židovské muzeum je pobočkou Státního židovského muzea ve Vilniusu. Jsou zde uloženy expozice věnované památce židovského sochaře Jacquesa Lipchitze. Před druhou světovou válkou tvořili Židé třetinu obyvatelstva Druskininkai.


Foto: Stalinův svět     Autor: Martijn Munneke

Zajímavou památkou města je dřevěný dům Girios Aidas, jehož název by se dal do češtiny přeložit jako „lesní ozvěna“. Dům stojí na jediném sloupu, což vytváří dojem, že se vznáší. V domku se nachází lesní muzeum, které se pyšní výstavou o živé přírodě.

Nedaleko Druskininkai byl v roce 2001 otevřen kontroverzní park Grútas přezdívaný Stalinův svět. Založil jej místní podnikatel Viliumas Malinauskas jako memento doby, která by se už nikdy neměla opakovat. Na pozemku o rozloze 200 hektarů se nyní nachází 75 pozůstatků komunistické éry. Prostor připomíná sibiřský koncentrační tábor, přes který vede dřevěný chodník. Mezi exponáty se nachází strážní věže, vagon vězeňského vlaku, ostnatý drát či sochy komunistických „hrdinů“. Autor projektu o něm prohlásil, že nikdo nemůže zapomenout ani škrtnout dějiny – ať už jsou jakékoliv.

- jap -

Předchozí článek z Litvy:
Vilnius - město kostelů
Kurská kosa

Článek byl zobrazen 4 047 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko