Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nida – litevská Sahara

V západní Litvě se na poloostrově Kurská kosa rozkládá staromódní rybářské městečko Nida, které je ze všech stran obklopeno nádhernou přírodou. Také z toho důvodu je vyhledávaným turistickým letoviskem. I když zde trvale žije jen okolo 2000 obyvatel, během hlavní sezóny bývá Nida každoročně zaplavena až 50 tisíci turisty.

Historie Nidy sahá do 15. století, původně však nesla německé jméno Nidden. Místo lákalo odpradávna řadu umělců, kteří ve zdejší přírodě hledali inspiraci. V 19. století šlo většinou o východopruské umělce. Ve 30. letech 20. století zde již fungovalo turistické středisko s několika hotely. Letní byt si zde nechal postavit i německý spisovatel Thomas Mann (1875 – 1955). V roce 1968 si zase francouzský filosof Jean Paul Sartre vydobyl od Chruščova zvláštní povolení, aby mohl strávit nějakou dobu na dunách.


Autor: mibrant2000

Dnes je Nida největší obcí na litevské polovině Kurské kosy a leží asi 3 km od ruských hranic. V letním období se sem sjíždějí vyznavači vodních sportů, především tedy vodního lyžování. V zimě je zase město proslulé rybařením na ledu. Velkým lákadlem je však krásná čirá voda, která na první pohled láká ke koupání, ve skutečnosti je ale jen pro odvážlivce. Velké vlny totiž většinu lidí odradí. Půjčit si zde můžete vodní skútr či malou loďku, hezký je také výlet na tradiční rybářské lodi z 19. století zvané „kurenai“.

Nida je vyhlášená svými bílými písčitými plážemi, ke kterým dojdete po dvoukilometrové procházce borovým lesem. V létě jezdí z mola na pláž také autobus. Zdejší pláže jsou známé především písečnými dunami, které se na nich nachází. Jedny z nejkrásnějších dun najdete na jihu poloostrova. Je to například duna Parnidis, po které vedou schody až na její vrchol ve výšce 52 metrů. Na vrcholku jsou umístěny žulové sluneční hodiny se starým litevským kalendářem. Naskýtá se odtud nádherný výhled na zvlněné pahorky dun pod vámi. Tato působivá nezalesněná duna je 7 km dlouhá a z velké části je přísně chráněnou rezervací.

Nida se táhne v délce asi dvou kilometrů podél pobřeží, na severním konci se nachází centrum města s přístavem. Z konce přístavní hráze se vám naskytne nádherný pohled na větrem unášené duny. Odtud vede více než kilometr dlouhá příjemná pobřežní promenáda. Po čase dojdete až k Muzeu Thomase Manna, které sídlí v sytě modrém domku, v němž tento německý spisovatel žil v letech 1930 – 1932 se svou ženou a šesti dětmi. V roce 1933 se celá rodina vrátila do Německa.

Nedaleko centra města si můžete prohlédnout evangelicko-luteránský kostel postavený v roce 1888 z červených cihel, který je jednou z nejvýznamnějších památek.  U kostela se nachází lesní hřbitov posetý dřevěnými vyřezávanými kříži zvanými „krikstai“, které jsou pro oblast Kurské kosy typické.

Mezi místní zajímavosti jistě patří jantar, který je na pobřeží pravidelně vyplavován na jaře a na podzim. V Nidě tak můžete navštívit Jantarovou galerii s malou jantarovou zahradou a řadou neobvyklých dřevěných soch. Další galerii najdete v prosklené provozovně postavené na staré dřevěné lodi. Za prohlídku stojí také Rybářské muzeum, jež mapuje vývoj rybářství v Nidě. Mimoto však vystavuje také rybářské nástroje, sítě a černobílé fotografie.

Pokud se vydáte směrem na západ od přístavu, dorazíte k majáku, který je nejvyšším bodem ve městě. Kdybyste šli a jih, objevíte dvě až tři ulice lemované starými pestrobarevnými rybářskými domky se zahrádkami. Mezi ně je vtěsnáno další Etnografické rybářské muzeum. Sídlí v jednom z rybářských domků, který je zařízen stejně jako v 19. století. Od roku 2000 je Nida pravidelným místem konání jazzový festivalu.

- jap -

Předchozí článek z Litvy:
Palanga – oblíbené letovisko Litevců
Klaipėda – návštěva v dávném Memelu
Kaunas
Aukštaitský národní park
Druskininkai

Článek byl zobrazen 10 733 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko