Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Přírodní park delty Nemunasu – litevské Benátky

Nemunas je nejdelší řekou Litvy, jejím územím protéká v délce 475 kilometrů. Divoká a krásná krajina její delty je ve skutečnosti bažinatým shlukem ostrovů, jež se rozkládají na ploše 30 tisíc hektarů. Od roku 1992 je toto území chráněno pod názvem Přírodní park delty Nemunasu.

V deltě této litevské řeky se rozkládá ostrov Rusnė, který je se svou rozlohou 4800 hektarů největším ostrovem v zemi. Každoročně se navíc zvětšuje o 15 až 20 cm. Ostrov je útočištěm 270 z celkem 325 litevských ptačích druhů. Mokřady Nemunasu jsou tak rájem pro ornitology, nejvhodnějším místem pro pozorování ptáků je Naikupė, Uostadvaris nebo Rusnė. Mezi miliony druhů ptáků, které nad ostrovem každoročně proletí, je možné vidět i vzácné druhy, jako například čápa černého, orla mořského, břehouše černoocasého, ostralky, jespáka obecného či bojovného a sluky prostřední.


Autor: Marius Kažemėkaitis

Ostrov Rusnė je také místem výskytu stěhovavých vodních ptáků, jelikož tudy prochází trasy hlavních ptačích tahů z Arktidy přes Evropu do východní Afriky. Kromě toho, že se zde zastavují, aby načerpali síly, se zde 169 druhů ptáků také páří a následně vyvádí mláďata. Své kolonie mají přímo v deltě také vzácní rákosníci vodní, chřástalové polní, poláci kakolky, potápky roháči a rybáci bělokřídlí. Během přeletu ptáků se cca 70 z nich vždy odchytí a okroužkuje z důvodu výzkumu světových tahů.

V přírodním parku delty Nemunasu vznikla také významná ornitologická stanice a muzeum. První kroužkovací stanice zde byla založena již v roce 1929, ale teprve v letech 1959 – 1960 sem byly nainstalovány velké ptačí pasti. V roce 1998 oslavila stanice zajímavé jubileum, okroužkovala svého miliontého ptáka.

Největší vesnicí na ostrově je stejnojmenná Rusnė. Hlavním dopravním prostředkem místních obyvatel je loď, zvláště v období od března do poloviny května, kdy asi 5% parku zmizí pod vodní hladinou. Jedna z velkých povodní tudy prošla v roce 1994, tehdy se hladina zvedla místy až o 1,5 metru. Po většinu roku je normální hloubka od 40 do 70 cm. V tu dobu mohou vesničané cestovat po ostrově obojživelnými traktory.


Autor: Domas Mituzas

Park delty Nemunasu pokrývají poldry chráněné příkopy, z nichž první byl postaven již v roce 1840, aby ochránil vesnici Rusnė. Poldry se staví za účelem odvádění vody získané během přívalových dešťů. Z roku 1907 pak pochází vodní čerpací stanice v Uostadvarisu. Některé z nižších poldrů jsou sezónně zaplavovány a v tu dobu slouží jako místo tření mnoha rybích druhů.

Na špičce výběžku přírodního parku se nachází Ventė, někdy též Ventės Ragas, neboli Konec světa. Jde o velmi řídce osídlenou oblast, najdete zde jen pár rybářských domků a maják.  Toto místo dokáže být nádherně klidné, ale zároveň také zrádně divoké – kruté bouře zde nejsou ničím neobvyklým. V 60. letech 14. století zde byl německým rytířským řádem postaven hrad, který měl chránit lodní dopravu v oblasti. Hrad i s přilehlým kostelem se však do dnešní doby nepodařilo dochovat, obě památky se v důsledku stáří rozpadly. Kostel byl posléze znovu obnoven, ale roku 1702 jej znovu srovnala se zemí silná bouře. Z jeho kamenů byl asi 10 km odtud, ve vesnici Kintai, postaven kostel nový. Ve Ventė byla nakonec roku 1837 postavena dřevěná věž, která byla v roce 1862 nahrazena majákem, jež zde stojí dodnes. Na břehu laguny je situován starý německý hřbitov.

Z Ventė se můžete lodí doplavit do Nidy nebo osady Mingė, pojmenované po řece, která tvoří její hlavní „ulici“. Žije zde necelá stovka obyvatel a asi jen dvě rodiny stále mluví litevským dialektem, který se v deltě v minulosti hojně užíval, ale dnes již téměř vymizel.  Na březích si můžete prohlédnout dřevěné domky postavené v 19. století s rákosovými střechami, které jsou chráněny jako architektonická památka. Pokud si chcete dobře prohlédnout okolí, vezměte si na to kolo. Z Mingė vede cyklostezka kolem jezera Kroku Lanka. Jde o největší jezero v parku, je dlouhé 4 a široké 3,3 kilometry.

V informačních centrech, které se nacházejí v Rusnė, Ventė a Šilutė, si můžete domluvit naučný výlet spojený s pozorováním ptáků a rybařením. Další možností je výlet lodí s anglicky nebo německy mluvícím průvodcem, jež vás provede mnoha vodními cestami v parku. Je možné zařídit také ubytování na farmě nebo si zajistit rybářské povolení.

- jap -

Předchozí článek z Litvy:
Nida – litevská Sahara
Palanga – oblíbené letovisko Litevců
Klaipėda – návštěva v dávném Memelu
Kaunas
Aukštaitský národní park

Článek byl zobrazen 10 799 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko